A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Z

Vietnam - Průvodce

Velkým lákadlem pro turisty je tradiční vietnamská kuchyně, která beze zbytků využívá dary moře a země a lahodí oku i chuti. Kombinacím se meze nekladou. Mezi nejčastěji používanou surovinu patří rýže a produkty, které se z rýže vyrábějí – rýžový papír a rýžové nudle.

Téměř povinností každého turisty je ochutnat tradiční vietnamské jarní závitky a rýžové nudle „pho“, které se ve Vietnamu konzumují v kteroukoli denní i noční dobu. Vynikající jsou taktéž zdejší mořské speciality. Velkou roli hraje ve vietnamské stravě ovoce i zelenina, takže ani vegetariáni nepřijdou zkrátka.

Vietnam nabízí i celou řadu „netradičních“ pokrmů, jako jsou kachní embrya, hadí krev, psí maso a různé druhy brouků. Obecně se dá říci, že Vietnamci sní prakticky všechno, co leze, běhá nebo létá.

K pití si můžete dopřát osvěžující čerstvé ovocné šťávy. Jejich složení si určíte přímo u stánku. Velké oblibě se ve Vietnamu těší čaj a káva, která se pije s velkou dávkou sladkého kondenzovaného mléka. Z alkoholických nápojů vévodí Vietnamu pivo. Na severu je to především *Ha Noi*, na jihu pak *333* nebo *Saigon Export*. Místní specialitou je rýžové víno, někde upravené do podoby tzv. hadího vína (rýžové víno s marinovaným hadem), které má prý léčivé účinky. Obsah alkoholu záleží na výrobci.

Nejtypičtější vietnamskou přísadou je speciální rybí omáčka „nuoc mam“, která dodává vietnamské kuchyni její nezaměnitelnou chuť. Roční objem produkce rybí omáčky činí 200 000 000 litrů. Omáčka se vyrábí zkvašením nasoleného rybího masa, které se ukládá do keramické nádoby. V ní kvasí zhruba pět až dvanáct měsíců. Experti tvrdí, že omáčka je tím lepší, čím déle probíhá proces kvašení. Pokud vám nuoc mam nepřijde dostatečně pikantní, ochutnejte „mam tom“, což je krevelová pasta, která se nejčastěji podává k psímu masu.

Ať se nám to líbí nebo ne, psí maso neodmyslitelně patří k vietnamské kuchyni. Největší počet specializovaných psích restaurací najdete pár kilometrů od centra Hanoje. Jeho pojídání má však své zákonitosti. Obyvatelé Hanoje věří, že pojídání psího masa v první polovině lunárního měsíce přináší smůlu, a tak má většina restaurací touto dobou zavřeno. V jeho druhé polovině jsou však restaurace hojně navštěvovány, přičemž návštěvnost vyvrcholí posledním dnem lunárního měsíce, který se považuje z hlediska pojídání psího masa za mimořádně příznivý.

Nejlevnější jídlo nabízí pouliční prodavači a stánky, zajít můžete i do klasických jídelen a luxusních restaurací. Pouliční prodavači a stánky podávají jídla prakticky 24 hodin denně, jídelny a restaurace zavírají většinou kolem 23. hodiny.

Obecná rada, jak přežít kulinářské zážitky ve zdraví, neexistuje, je třeba být opatrný (ale zase ne nijak přehnaně) a vybírat očima. Bylo by škoda odjet z Vietnamu a nedopřát si zážitek z jídla v pouličním stánku. Nepříjemné potíže po pozření „závadného jídla“ se totiž mohou dostavit i po návštěvě luxusní restaurace. Osobně jsme já, ani nikdo z mého okolí, žádné zdravotní potíže neměli, a to jsme jedli téměř výhradně na ulici nebo v levných jídelnách. U jídelen je vždy lépe zvolit tu, kde se stravuje větší množství místních.

K jídlu dostanete jídelní hůlky a polévkovou lžíci. V dražších restauracích vám na požádání přinesou příbor.

Jídelní hůlky nikdy nepokládejte tak, aby trčely přes okraj misky nebo talíře. Je to symbol smrti.

Jídlo (nahrál: admin)
Jídlo
Vietnamské speciality (nahrál: admin)
Vietnamské speciality
Vietnamské jídlo (nahrál: admin)
Vietnamské jídlo
Vietnamské jídlo (nahrál: admin)
Vietnamské jídlo
Příprava cukrovinek (nahrál: admin)
Příprava cukrovinek
Nem-Nem zavitky (nahrál: Bolsojvietnam)
Nem-Nem zavitky

Poslední editace textu: 9.6.2011 13:11
Další informace

Konvertor měn

 
Zdroj: penize.cz
REKLAMA

  • cestovatelé 82
  • cestopisy 11
  • fotoalba 44
  • diskuze 54
  • hotely 786